justynkag

justynkag

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 68]

Makaron domowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Nie od dziś wiadomo, że domowe makarony są najlepsze. Żaden makaron ze sklepu nie może równać się z jego smakiem.

Makaron domowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makaron domowy

 

Sposób przygotowania:

Makaron domowy
Z mąki, jajek i soli zarabiamy ciasto w maszynie do chleba lub malakserze. Gdy ciasto będzie już w części zarobione, dodajemy odrobinę wody. Wody tyle żeby ciasto miało zwartą konsystencję, nie za luźne ani nie za twarde. Formujemy ciast na kształt kuli, owijamy w folię spożywczą i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie wałkujemy na cienkie placki, zwijamy w rulon i kroimy w paski.
Makaron domowy
Wyrabiamy ciasto w maszynie do chleba lub malakserze
Makaron domowy
Ciasto odkładamy na 15 minut, będzie się lepiej wałkowało
Makaron domowy
Makaron kroimy w paski, zależy do czego będziemy używać, będą to cienkie lub grube
Makaron domowy
Gotowe paski makaronu oprószamy lekko mąką

Tagi:

jajko jajka