Sposób przygotowania:
Makaron domowy
Mąkę przesiać, zrobić w niej wgłębienie, wbić jajka i zagnieść gładkie i sprężyste ciasto, ewentualnie dodać trochę mleka jeśli ciasto jest zbyt twarde.
Potem uformować w kulę i rozwałkować na placek, podsypując sporą ilością mąki. Podzielić na kilka części, posypać mąką i pokroić w cienki paski.
Wodę zagotować i posolić.
Tak przygotowany makaron wrzucać na wrzącą wodę i gotować tylko do czasu wypłynięcia klusek na powierzchnię.
Potem uformować w kulę i rozwałkować na placek, podsypując sporą ilością mąki. Podzielić na kilka części, posypać mąką i pokroić w cienki paski.
Wodę zagotować i posolić.
Tak przygotowany makaron wrzucać na wrzącą wodę i gotować tylko do czasu wypłynięcia klusek na powierzchnię.
luna
grazka
Sama robie tylko na Wigilie ,do maku z bakaliami-tradycja z Taty stron.Nie umiem robic.Wychodzi mi zawsze szarawy w kolorze.
Jojo
zewa
Natala1210