jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Makaron domowy

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Makaron sporządzony na bazie mąki pszennej i jaj, gotowany w osolonej wodzie w zależności od formy i grubości od kilku do kilkunastu minut:)

Makaron domowy

Składniki:

Makaron domowy

 

 

Sposób przygotowania:

Makaron domowy
Mąkę przesiać, zrobić w niej wgłębienie, wbić jajka i zagnieść gładkie i sprężyste ciasto, ewentualnie dodać trochę mleka jeśli ciasto jest zbyt twarde.
Potem uformować w kulę i rozwałkować na placek, podsypując sporą ilością mąki. Podzielić na kilka części, posypać mąką i pokroić w cienki paski.
Wodę zagotować i posolić.
Tak przygotowany makaron wrzucać na wrzącą wodę i gotować tylko do czasu wypłynięcia klusek na powierzchnię.