LIDZIA

LIDZIA

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Makaron frytowany

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Dobry sposób na zużycie pozostałego makaronu z poprzedniego dnia. Można podawać z keczupem lub sosem czosnkowym, jak kto woli.

Makaron frytowany Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Makaron frytowany

 

  • makaron penne 20 dag
  • sól
  • olej do głębokiego smażenia
  • ser żółty tarty ok. 10 dag
  • pomidor, oliwki faszerowane do przybrania

Sposób przygotowania:

Makaron frytowany
Makaron ugotować (al dente) w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju. Odcedzić. Olej rozgrzać na głębokiej patelni, wrzucić odsączony makaron i smażyć, jak frytki, ale dużo krócej (ok. 2-3 minut). Wyjąć łyżką cedzakową, osączyć na ręczniku papierowym, przełożyć na talerze, posypać startym serem, udekorować.
Makaron frytowany
Gotowanie makaronu penne do frytowania.
Makaron frytowany
Frytowanie ugotowanego makaronu do dania z serem.
Makaron frytowany
Odsączanie frytowanego makaronu na ręczniku papierowym.