Elficzna

Elficzna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 454]

Smażony makaron z warzywkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Smaczny makaron smażony z mięskiem i warzywami

Smażony makaron z warzywkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Smażony makaron z warzywkami

 

  • 3 pojedyncze piersi z kurczaka lub 3 kotlety schabowe
  • 3 duże marchewki
  • papryka czerwona
  • papryka żółta
  • ok 150-200g makaronu spaghetti
  • sól
  • pieprz
  • suszona bazylia
  • suszony czosnek
  • ok pół szklanki wody
  • vegeta
  • odrobina chili
  • olej

Sposób przygotowania:

Smażony makaron z warzywkami
Makaron gotujemy w osolonej wodzie ale nie do zupełnej miękkości. W tym czasie kroimy mięsko w kostki. Najlepsze do tego dania są piersi z kurczaka ale w moim przypadku użyłam schabu bo takowe miałam na stanie. Pokrojone mięso wrzucam na rozgrzany olej i smażę. W tym czasie marchew obieram, myję i kroję w pół talarki - dorzucam do mięsa. Obie papryki dokładnie myję, usuwam pesteczki i kroję w drobne kawałki i dorzucam do reszty. Wszystko razem podsmażam - potem przykrywam pokrywką. W szklaneczce mieszam wodę z przyprawami. Można do tego dania użyć specjalną przyprawę - gotowa kupną do dań chińskich z makaronem ale ja wolę sama taką mieszankę przygotować. Mieszam dość sporo przypraw wg upodobań z wodą. Używam czosnku, vegety, bazylii, soli i pieprzu - szczyptę lub dwie chili aby danie nabrało pikantności. Do warzyw z mięsem dorzucam ugotowany makaron i wlewam szklankę z przyprawami. Całość dokładnie ale delikatnie mieszam. Podsmażam ok 5 minut pod przykrywką. W razie potrzeby doprawiam.
Smażony makaron z warzywkami
mięso - drób lub schab podsmażamy na odrobince oleju
Smażony makaron z warzywkami
umyte, obrane i pokrojone warzywka podsmażamy z mięsem