Sposób przygotowania:
Makaron jajeczny
Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić wgłębienie, wbić jaja, dodać 1-2 łyżki wody, szczyptę soli i dokładnie wymieszać widelcem, po czym co najmniej 15 min ciasto zagniatać, aby wtłoczyć w nie jak najwięcej powietrza. Z lśniącego, gładkiego ciasta uformować kulę, owinąć ściereczką lub przykryć miską i zostawić na pół godziny, aby „odpoczęło”. Stolnicę oprószyć mąką, ciasto podzielić na 2-3 części, każdą z nich cieniutko rozwałkować posypanym mąką wałkiem i zostawić na kilka minut. Gdy placki nieco przeschną (nie mogą zupełnie wyschnąć), lekko posypać je mąką, zwinąć w rulon i po kroić ostrym nożem na cieniutkie nitki (do rosołu) lub na wstążki (do drugich dań). Można też placki pociąć na paski równej szerokości, ułożyć jeden na drugim i pokroić na podłużne, niezbyt szerokie kluski lub dowolnej wielkości kwadraty (czyli na łazanki). Makaron rozrzuca się na ściereczce posypanej mąką, przesusza, a następnie gotuje w lekko osolonym wrzątku do momentu wypłynięcia. 100g - 110 kcal.