kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Makaron jogurtowo-pietruszkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 2/5 głosów: 1

Domowy makaron na jogurcie z dodatkiem zielonej pietruszki. Przygotowuje się go dosyć szybko i jest bardzo delikatny.

Makaron jogurtowo-pietruszkowy Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Makaron jogurtowo-pietruszkowy

 

  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 200 gram jogurtu ( do odsączenia)
  • 1 jajko
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2-3 łyżki mąki do podsypania ciasta

Sposób przygotowania:

Makaron jogurtowo-pietruszkowy
Przekładamy jogurt na gęste sitko, odsączamy nadmiar płynu (około 4 godz.). Kroimy na drobno pietruszkę.

Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy odsączony jogurt, jajko, pietruszkę i sól. Zagniatamy ciasto.

Po 30 minutach wałkujemy na cienkie placki, podsypujemy mąką. Kroimy na dowolne kształty.

Gotujemy w osolonej wodzie, od wypłynięcia około 5 minut.

Podajemy z ulubionym sosem.
Makaron jogurtowo-pietruszkowy
jogurt naturalny odsączamy na gęstym sitku
Makaron jogurtowo-pietruszkowy
wszystkie składniki na makaron zagniatamy
Makaron jogurtowo-pietruszkowy
ciasto na makaron wałkujemy na cienkie placki
Makaron jogurtowo-pietruszkowy
ciasto na makaron kroimy nożem na ulubione kształty
Makaron jogurtowo-pietruszkowy
makaron gotujemy w słonej wodzie