Sposób przygotowania:
Francuskie pizzeriny z tuńczykiemPrzygotowanie sosu:
Przygotować sos: pokrojone pomidory wrzucić do miski, dodać zioła prowansalskie i cukier, dokładnie wymieszać i doprawić pieprzem.
Przygotowanie ciasta
Każdy płat ciasta podzielić na cztery równe prostokąty.
Przygotowanie pizzerinek
Cztery prostokąty posmarować sosem pomidorowym zostawiając wolne brzegi. Posypać małą ilością mozzarelli, wyłożyć pokrojone w plasterki oliwki oraz odsączonego z zalewy tuńczyka. Zasypać całość serem.
Zlepianie pizzerinek
Górę zalepić pozostałymi prostokątami ciasta. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (aż będą rumiane). Podać z pozostałym sosem pomidorowym lub sosem czosnkowym. Smacznego :)