nieuchwytna

nieuchwytna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 350]

Makaron mocno serowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Mój mąż zażyczył sobie coś serowego na kolację, więc z tego co było w domu przygotowałam mu makaron z warzywami i serem. Polecam, był smaczny.

Makaron mocno serowy

Składniki:

Makaron mocno serowy

 

  • 1/2 op. makaronu grube rurki
  • 1/2 op. warzyw na patelnię
  • 2 kulki mozarelli
  • 2 łyżki oleju
  • Sos:
  • 3 łłyżki margaryny lub masła
  • 3 czubate łyżki mąki
  • 300 ml wrzątku +3/4 łyżki vegety
  • szklanka mleka
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Makaron mocno serowy
1. Makaron przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, odcedzamy. 2. Warzywa wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy, aż będą miękkie. Doprawiamy solą. 3.Naczynie żaroodporne smarujemy margaryną i wrzucamy do niego makaron z warzywami, mieszamy. 4. Sos: we wrzątku rozpuszczamy vegetę. 1 kulkę mozarelli kroimy w kostkę. W garnuszku z margaryny i mąki robimy zasmażkę. Następnie wlewamy bulion i całość dokładnie mieszamy trzepaczką. Gdy się połączy. dolewamy mleko i mieszamy. Podgrzewamy i wrzucamy mozarellę. Po chwili ściągamy z ognia. Sosem zalewamy makaron. Na wierzchu układamy pokrojoną w plastry drugą kulkę sera. 5. Całość wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekamy, aż sos się ściągnie. Ok. 15 minut.

Tagi:

makaron sosy