Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Makaron z fetą i suszonymi pomidorami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Makaron z pastą z fety, suszonych pomidorów, odrobiny bazylii i czosnku

Makaron z fetą i suszonymi pomidorami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Makaron z fetą i suszonymi pomidorami

 

  • 500g makaronu świderki
  • 100g fety
  • 50g suszonych pomidorów w zalewie
  • kilka listów bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 pora
  • 5 gałązek selera naciowego
  • 1/2 łyżeczki chili w płatkach
  • 50g szynki szwarcwaldzkiej
  • sól ziołowa
  • parmezan lub inny twardy ser

Sposób przygotowania:

Makaron z fetą i suszonymi pomidorami
Fetę kroimy w kostkę, pomidory odsączamy, czosnek obieramy a listki bazylii myjemy i suszymy. Wszystkie składniki za pomocą blendera lub rozdrabniacza zmieniamy w gładką, jednolitą pastę. Selera naciowego i pora dokładnie myjemy i kroimy w plasterki, podsmażamy na oliwie z zalewy z suszonych pomidorów, doprawiając płatkami chili i odrobiną soli ziołowej. Makaron gotujemy na półtwardo i dorzucamy na patelnię z zielonymi warzywami. Dokładamy pastę z fety i pomidorów i pokrojoną w paseczki szynkę szwarcwaldzką. Całość dokładnie mieszamy i smażymy pod przykryciem na niewielkim ogniu ok 10 minut, mieszając co chwilę. Możemy ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem Makaron podajemy posypany świeżo starym serem.
Makaron z fetą i suszonymi pomidorami
selera i pora w miarę drobno kroimy, nie przesadzamy z ilością soli- bo i feta jest słona, pomidory są doprawione i szynka ma intensywny smak
Makaron z fetą i suszonymi pomidorami
Szynkę kroimy w paski, szynka wcześniej powinna być pokrojona w cieniutkie plasterki