Sposób przygotowania:
Makaron z fetą i suszonymi pomidorami
Fetę kroimy w kostkę, pomidory odsączamy, czosnek obieramy a listki bazylii myjemy i suszymy. Wszystkie składniki za pomocą blendera lub rozdrabniacza zmieniamy w gładką, jednolitą pastę. Selera naciowego i pora dokładnie myjemy i kroimy w plasterki, podsmażamy na oliwie z zalewy z suszonych pomidorów, doprawiając płatkami chili i odrobiną soli ziołowej. Makaron gotujemy na półtwardo i dorzucamy na patelnię z zielonymi warzywami. Dokładamy pastę z fety i pomidorów i pokrojoną w paseczki szynkę szwarcwaldzką. Całość dokładnie mieszamy i smażymy pod przykryciem na niewielkim ogniu ok 10 minut, mieszając co chwilę. Możemy ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem Makaron podajemy posypany świeżo starym serem.