zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2420]

Linguine z kurkami i piersią z kurczaka

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 20

Już pojawiły się kurki i pierwsze zbiory za mną. Mam więc prosty ale pyszny obiadek czyli makaron i sos z kurkami i piersią z kurczaka.

Linguine z kurkami i piersią z kurczaka

Składniki:

Linguine z kurkami i piersią z kurczaka

 

  • 250 g świeżych kurek
  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 1 cebula
  • 4 łyżki świeżo posiekanego koperku
  • 1 szk rosołu
  • 1 łyżka masła
  • 2/3 szk mleka 3,2 %
  • 1 łyżka mąki
  • do smaku :
  • sól
  • pieprz

 

  • dodatkowo :
  • 500 g makaronu linguine
  • roszponka

Sposób przygotowania:

Linguine z kurkami i piersią z kurczaka
Na maśle podsmażyć oczyszczone kurki. Dodać pokrojoną dowolnie cebulę i pierś z kurczaka i smażyć do zrumienienia. 

Potem zalać wszystko rosołem, dodać sól i pieprz i gotować pod przykryciem około 10 minut. 

Na koniec w mleku wymieszać mąkę, zagęścić nią sos, zagotować i na sam koniec wsypać koperek.

Wymieszać i podawać z ugotowanym makaronem i roszponką. 

Tagi:

grzyby sos danie