bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Makaron penne z sosem grzybowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jesienną parą kiedy są grzyby zawsze staram się zrobić sobie zapas żeby w ciągu roku móc przyrządzać takie dania.

Makaron penne z sosem grzybowym

Składniki:

Makaron penne z sosem grzybowym

 

  • 500 gram makaronu penne
  • 0,5 kilograma maślaków
  • 1 cebula
  • 300 ml. rosołu
  • 1 łyżka smalcu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Makaron penne z sosem grzybowym
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, grzyby oczyszczamy, myjemy i kroimy. Na patelni roztapiamy smalec, dodajemy cebulę oraz pokrojone grzyby, smażymy do momentu odparowania wody.

Wlewamy rosół i dusimy pod przykryciem przez 20-30 minut. sos doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, zagęszczamy mąka rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody. Sos zdejmujemy z ognia, dodajemy jogurt, mieszamy.

Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowani, ugotowany makaron podajemy z sosem grzybowym.