Sposób przygotowania:
Kluseczki z buraków i ricottyPrzygotowanie ciasta na kluseczki

W misce mieszamy ricottę z jajkami i zblendowanymi na puree burakami. Do masy dodajemy przesianą mąkę oraz bułkę tartą. Na koniec dosypujemy starkowany parmezan. Całość doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.
Przygotowanie kluseczek

W dużym szerokim garnku zagotowujemy wodę.
Na gotującą się wodę kładziemy kluseczki za pomocą łyżeczki. Najpierw zanurzamy łyżeczkę w gotującej się wodzie, następnie łyżeczką nabieramy kluseczkę i wkładamy ją do wody. W taki sam sposób przygotowujemy resztę kluseczek.
Kluseczki gotujemy ok. 5 minut od wypłynięcia na wierzch.
Przygotowanie masła szałwiowego

Na patelni rozpuszczamy 50 g masła. Wrzucamy listki szałwii, całe lub w kawałeczkach.
Szałwię smażymy na małym ogniu ok. 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.
Ugotowane kluseczki wrzucamy na patelnię z masełkiem, podgrzewamy ok. 1-2 minut. Kluseczki podajemy udekorowane szałwią i startym parmezanem.