grandepiccolacuoca

grandepiccolacuoca

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 239]

Kluseczki z buraków i ricotty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kluseczki z puree z buraków z dodatkiem ricotty są bardzo delikatne w smaku a dodatkowy smak dania uzyskamy poprzez dodanie startego parmezanu oraz szałwiowego masełka.

Kluseczki z buraków i ricotty

Składniki:

Kluseczki z buraków i ricotty

Kluseczki (ok. 20 sztuk)

Szałwiowe masełko

  • 50 g masła
  • 20 listków szałwii
  • sól, pieprz
  • starty parmezan

Sposób przygotowania:

Kluseczki z buraków i ricotty

Przygotowanie ciasta na kluseczki

Kluseczki z buraków i ricotty
Jeżeli ricotta będzie za mokra, odsączmy ricotte na sicie.

W misce mieszamy ricottę z jajkami i zblendowanymi na puree burakami. Do masy dodajemy przesianą mąkę oraz bułkę tartą. Na koniec dosypujemy starkowany parmezan. Całość doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.

Przygotowanie kluseczek

Kluseczki z buraków i ricotty
Ugotowane kluseczki wyjmujemy łyżką cedzakową.

W dużym szerokim garnku zagotowujemy wodę.
Na gotującą się wodę kładziemy kluseczki za pomocą łyżeczki. Najpierw zanurzamy łyżeczkę w gotującej się wodzie, następnie łyżeczką nabieramy kluseczkę i wkładamy ją do wody. W taki sam sposób przygotowujemy resztę kluseczek.
Kluseczki gotujemy ok. 5 minut od wypłynięcia na wierzch.

Przygotowanie masła szałwiowego

Kluseczki z buraków i ricotty
Listków szałwii nie kroimy nożem, ponieważ ściemnieją, wystarczy porwać je palcami.

Na patelni rozpuszczamy 50 g masła. Wrzucamy listki szałwii, całe lub w kawałeczkach.
Szałwię smażymy na małym ogniu ok. 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.
Ugotowane kluseczki wrzucamy na patelnię z masełkiem, podgrzewamy ok. 1-2 minut. Kluseczki podajemy udekorowane szałwią i startym parmezanem.