sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 396]

Penne z pieczarkami i ciecierzycą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Niekonwencjonalne, pożywne i łatwe w przygotowaniu danie. Makaron z pieczarkami i ciecierzycą doprawiłam mielonymi suszonymi grzybami. Danie nabrało bardziej wyrazistego smaku.

Penne z pieczarkami i ciecierzycą

Składniki:

Penne z pieczarkami i ciecierzycą

Składniki

Sposób przygotowania:

Penne z pieczarkami i ciecierzycą
Ciecierzycę namaczamy w wodzie około 4-6 godzin. Kiedy napęcznieje płuczemy. Gotujemy w 4 szklankach lekko osolonej wody do miękkości. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. 

Podsmażamy na rozgrzanym oleju.

Dorzucamy ugotowaną ciecierzycę i zalewamy wodą. Dodajemy liść laurowy, ziela angielskie, sól oraz mielone grzyby. 

Te dwa ostatnie składniki możemy zastąpić kostką grzybową. 

Sos zagęszczamy mąką wymieszaną z wodą. Doprawiamy śmietaną, sokiem z cytryny, musztardą, tymiankiem i kolorowym pieprzem. 

Na koniec dodajemy poszatkowaną natkę pietruszki. Podajemy z makaronem penne i ewentualnie żółtym serem.