Sposób przygotowania:
Penne z pieczarkami i ciecierzycą
Ciecierzycę namaczamy w wodzie około 4-6 godzin. Kiedy napęcznieje płuczemy. Gotujemy w 4 szklankach lekko osolonej wody do miękkości. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki.
Podsmażamy na rozgrzanym oleju.
Dorzucamy ugotowaną ciecierzycę i zalewamy wodą. Dodajemy liść laurowy, ziela angielskie, sól oraz mielone grzyby.
Te dwa ostatnie składniki możemy zastąpić kostką grzybową.
Sos zagęszczamy mąką wymieszaną z wodą. Doprawiamy śmietaną, sokiem z cytryny, musztardą, tymiankiem i kolorowym pieprzem.
Na koniec dodajemy poszatkowaną natkę pietruszki. Podajemy z makaronem penne i ewentualnie żółtym serem.
Podsmażamy na rozgrzanym oleju.
Dorzucamy ugotowaną ciecierzycę i zalewamy wodą. Dodajemy liść laurowy, ziela angielskie, sól oraz mielone grzyby.
Te dwa ostatnie składniki możemy zastąpić kostką grzybową.
Sos zagęszczamy mąką wymieszaną z wodą. Doprawiamy śmietaną, sokiem z cytryny, musztardą, tymiankiem i kolorowym pieprzem.
Na koniec dodajemy poszatkowaną natkę pietruszki. Podajemy z makaronem penne i ewentualnie żółtym serem.
SylaUla
sammakko
Cieszę się, że mój przepis przypadł Tobie do gustu. Mam nadzieję, że również posmakuje :)