bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Makaron z serowym sosem z opieńkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Bardzo lubię sosy grzybowe pod każdą postacią, tym razem do sosu z opieniek dodałam serek topiony, wyszedł bardzo delikatny i smaczny.

Makaron z serowym sosem z opieńkami

Składniki:

Makaron z serowym sosem z opieńkami

 

  • 0,5 kilograma opieniek-mogą być mrożone
  • 100 gram kremowego serka topionego
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki masła
  • dowolny makaron

Sposób przygotowania:

Makaron z serowym sosem z opieńkami
Opieńki kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do garnka, zalewamy wodą , gotujemy przez 10-15 minut, odcedzamy. W rondlu roztapiamy masło, dodajemy opieńki, wlewamy niewielką ilość wody, dusimy na małym ogniu pod przykryciem do miękkości.

Dodajemy serek topiony, podgrzewamy ciągle mieszając do momentu rozpuszczenia się serka. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju według przepisu na opakowaniu.

Na talerzu układamy porcję makaronu, polewamy sosem.