Sposób przygotowania:
Pierogi z boczkiem i grzybamiCiasto:
Na stolnice wsypać mąkę, wlewać stopniową gorącą wodę, zaparzając ciasto widelcem. Zagnieść gładkie, odchodzące od dłoni ciasto ( można dodać szczyptę soli). Pozostawić na 30 min aby odpoczęło.
Farsz:
Boczek, cebulę, oraz grzyby pokroić w małą kostkę. Rozgrzać suchą patelni, wrzucić boczek
ETAP 3:
Gdy mięso wytopi tłuszcz dodać cebulę. Smażyć na rumiano.
ETAP 4:
Dołożyć grzyby, smażyć do odparowania płynu. W między czasie doprawić solą i pieprzem - soli polecam dać nie dużo ponieważ boczek ma ją w sobie zaś pieprzu dość sporo.
ETAP 5:
Ciasto podzielić na 4 części, każdy kawałek rozwałkować na cienki placek.
ETAP 6:
Z ciasta wykrawać kółka - użyłam szklanki. Na każdym krążku kłaść po ok. łyżce farszu.
ETAP 7:
Zlepiać dokładnie brzegi tworząc pieroga.
ETAP 8:
Pierogi gotować w lekko osolonym wrzątku z łyżką oleju do wypłynięcia, odcedzić. Podawać z podsmażoną na maśle cebulką, stopionym masłem lub podsmażone na rumiano.