Martyna12

Martyna12

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 303]

Pierogi z boczkiem i grzybami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pierogi, nasze polskie pierogi - wiadomo dość kaloryczne ale jakie pyszne i nie zastąpione. Boczek, grzyby i cebula to wspaniałe połączenie , ciasto jest delikatne a farsz intensywny w smaku. Polecam spróbować.

Pierogi z boczkiem i grzybami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z boczkiem i grzybami

Ciasto:

Farsz:

  • 700g. boczku wieprzowego parzonego
  • 2 duże cebule
  • 500g. obgotowanych grzybów leśnych ( można użyć mrożonych)
  • sól , pieprz

Dodatkowo:

  • 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:

Pierogi z boczkiem i grzybami

Ciasto:

Pierogi z boczkiem i grzybami

Na stolnice wsypać mąkę, wlewać stopniową gorącą wodę, zaparzając ciasto widelcem. Zagnieść gładkie, odchodzące od dłoni ciasto ( można dodać szczyptę soli). Pozostawić na 30 min aby odpoczęło.

Farsz:

Pierogi z boczkiem i grzybami

Boczek, cebulę, oraz grzyby pokroić w małą kostkę. Rozgrzać suchą patelni, wrzucić boczek

ETAP 3:

Pierogi z boczkiem i grzybami

Gdy mięso wytopi tłuszcz dodać cebulę. Smażyć na rumiano.

ETAP 4:

Pierogi z boczkiem i grzybami

Dołożyć grzyby, smażyć do odparowania płynu. W między czasie doprawić solą i pieprzem - soli polecam dać nie dużo ponieważ boczek ma ją w sobie zaś pieprzu dość sporo.

ETAP 5:

Pierogi z boczkiem i grzybami

Ciasto podzielić na 4 części, każdy kawałek rozwałkować na cienki placek.

ETAP 6:

Pierogi z boczkiem i grzybami

Z ciasta wykrawać kółka - użyłam szklanki. Na każdym krążku kłaść po ok. łyżce farszu.

ETAP 7:

Pierogi z boczkiem i grzybami

Zlepiać dokładnie brzegi tworząc pieroga.

ETAP 8:

Pierogi z boczkiem i grzybami

Pierogi gotować w lekko osolonym wrzątku z łyżką oleju do wypłynięcia, odcedzić. Podawać z podsmażoną na maśle cebulką, stopionym masłem lub podsmażone na rumiano.