góralka

góralka

Szef Kuchni
[Przepisów: 74]

Makaron penne ze szpinakiem

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Ten makaron robię wtedy, kiedy nie ma mojego mięsożernego męża.:)

Makaron penne ze szpinakiem

Składniki:

Makaron penne ze szpinakiem

 

  • 25 dkg makaronu penne
  • 1/2 paczki mrożonego szpinaku
  • 1/2 kostki serka z niebieską pleśnią "Lazur"
  • kilka łyżek śmietanki 18%
  • pomidory suszone w oliwie (w/g uznania)
  • 2 ząbki czosnku
  • sul, pieprz do dmaku

Sposób przygotowania:

Makaron penne ze szpinakiem
Wodę na makaron zagotować z solą i łyżką oleju. Ugotować w niej makaron w/g przepisu na opakowaniu.
Na oliwie z pomidorów suszonych podsmażyć chwilę czosnek, do którego wsypać mrożony szpinak. Przykryć pokrywką i dusić go do miękkości. Dodać pokrojone cząstki pomidorów suszonych, następnie śmietankę i pokruszony serek "Lazur". Podgrzewać do rozpuszczenia serka mieszając. W razie potrzeby można dolać oliwy z pomidorów.
Podawać natychmiast z ugotowanym makaronem.