Sposób przygotowania:
makaron podstawowy z miksera
Do miksera wsypać 2 2/3 szklanki mąki ,sól i jedno jajko.Załączyć mikser mieszać pulsując do połączenia składników.Następne jajka dodawać już w czasie pracy miksera.Gdy uformuje się ciasto przenieść na stolnicę .Zagniatać rozciągająć ciasto na boki i zbijając w jedną całość aby stało sie jednolite i elastyczne.Odstawić przed krojeniem zawinięte w plastik na 15-20 min. Na makaron pieprzowy dodać 2 łyżeczki pokruszonego pieprzu z pierwszym jajkiem Na makaron pomidorowy dodać 2 łyżki koncentraru pomidorowego z pierwszym jajkiem Na makaron chili dodać 1 łyżkę posiekanej suszonej chili Dodać też można szpinak,grzyby,orzechy,zioła a także czarny tusz z kalmara.... Mając taki makaron nie musimy robić wymyślnego sosu. Można dodać go do kieszonek z papieru do pieczenia z owocami morza i już mamy ciekawe danie
Glumanda
Ja mam podobny przepis, dolaczony byl do maszyny do walkowania makaronu. Roznica jest w ilosci maki.. tam podaja 100g maki na 1 jajko.
Szklanka to ok 170g maki.. a moze macie w Japonii mniejsze szklaneczki. Musze sprobowac koniecznie z innymi dodatkami.. :) Dziekuje Tokijko!
tokijka