Sposób przygotowania:
Makaron w "indyjskim" sosie
Bakłażana opłukujemy, kroimy w kostkę o boku około 0,5 x 0,5 cm. Do niedużego garnka wlewamy 1,2 litra wody, wsypujemy czubatą łyżkę soli, dokładnie mieszamy i wrzucamy posiekanego bakłażana. Odstawiamy na 20-30 minut, a następnie odcedzamy.Cebulę oraz czosnek obieramy, siekamy w drobną kostkę. W niedużą kostkę kroimy także papryczkę chili. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę, czosnek oraz chili, smażymy przez 1,5 minuty. Dodajemy odcedzonego bakłażana i co chwilę mieszając smażymy około 3-4 minut.Dodajemy passatę pomidorową, dokładnie mieszamy. Dusimy pod przykryciem przez 5-7 minut, tj. do chwili aż skórka bakłażana ładnie zmięknie. Dodajemy serek kremowy, dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą oraz curry indyjskim. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzamy, gorący nakładamy na talerze. Podajemy z sosem pomidorowym z bakłażanem, serem, pokrojonymi na ćwiartki pomidorkami oraz natką pietruszki.