Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Makaron w "indyjskim" sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Prosty, bardzo szybki w przygotowaniu, ale niezwykle aromatyczny i smaczny makaron z bakłażanem w sosie na indyjską nutę.

Makaron w "indyjskim" sosie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makaron w "indyjskim" sosie

 

 

  • 750 ml passaty pomidorowej

 

  • 1 średnia cebula

 

  • 0,5 papryczki chili

 

 

  • 125 g serka kremowego o smaku "India"

 

  • makaron

 

  • 1 płaska łyżeczka curry indyjskiego

 

  • 3 łyżki oleju do smażenia

 

 

  • pomidorki koktajlowe

 

  • natka pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Makaron w "indyjskim" sosie
Bakłażana opłukujemy, kroimy w kostkę o boku około 0,5 x 0,5 cm. Do niedużego garnka wlewamy 1,2 litra wody, wsypujemy czubatą łyżkę soli, dokładnie mieszamy i wrzucamy posiekanego bakłażana. Odstawiamy na 20-30 minut, a następnie odcedzamy.Cebulę oraz czosnek obieramy, siekamy w drobną kostkę. W niedużą kostkę kroimy także papryczkę chili. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę, czosnek oraz chili, smażymy przez 1,5 minuty. Dodajemy odcedzonego bakłażana i co chwilę mieszając smażymy około 3-4 minut.Dodajemy passatę pomidorową, dokładnie mieszamy. Dusimy pod przykryciem przez 5-7 minut, tj. do chwili aż skórka bakłażana ładnie zmięknie. Dodajemy serek kremowy, dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą oraz curry indyjskim. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzamy, gorący nakładamy na talerze. Podajemy z sosem pomidorowym z bakłażanem, serem, pokrojonymi na ćwiartki pomidorkami oraz natką pietruszki.
Makaron w "indyjskim" sosie
Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę, czosnek oraz chili, smażymy przez 1,5 minuty.
Makaron w "indyjskim" sosie
Dodajemy odcedzonego bakłażana i co chwilę mieszając smażymy około 3-4 minut.
Makaron w "indyjskim" sosie
Dodajemy passatę pomidorową, dokładnie mieszamy. Dusimy pod przykryciem przez 5-7 minut, tj. do chwili aż skórka bakłażana ładnie zmięknie.
Makaron w "indyjskim" sosie
Dodajemy serek kremowy, dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą oraz curry indyjskim.