Sposób przygotowania:
Muszle zapiekane w warzywnym sosie
Warzywa umyć, osuszyć. Bakłażana pokroić w plastry grubości 1 cm, z obu stron oprószyć solą, odstawić na pół godziny. Po tym czasie opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w kostkę.
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Cukinię pokroić w kostkę. W rondlu rozgrzać olej, zeszklić cebulę i czosnek, dodać bakłażana i przesmażyć.
Dodać cukinię i smażyć chwilkę, dodać passatę i krojone pomidory z zalewą.
Sos doprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, bazylią i cukrem. Gotować na wolnym ogniu, aż się częściowo zredukuje. Formę do zapiekania wysmarować tłuszczem, piekarnik rozgrzać do 200 stopni (180 z termo obiegiem).
Do każdej muszli nałożyć po łyżeczce sosu, pozostały sos wlać do formy.
Na wierzchu ułożyć wypełnione muszle i dość głęboko je wcisnąć w sos. Mozzarellę osączyć z zalewy, jeśli jest w jednym kawałku, pokroić w dużą kostkę.
Do każdej muszli włożyć kuleczkę lub kawałek mozzarelli. Całość posypać bazylią. Zapiekać około 30 minut.
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Cukinię pokroić w kostkę. W rondlu rozgrzać olej, zeszklić cebulę i czosnek, dodać bakłażana i przesmażyć.
Dodać cukinię i smażyć chwilkę, dodać passatę i krojone pomidory z zalewą.
Sos doprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, bazylią i cukrem. Gotować na wolnym ogniu, aż się częściowo zredukuje. Formę do zapiekania wysmarować tłuszczem, piekarnik rozgrzać do 200 stopni (180 z termo obiegiem).
Do każdej muszli nałożyć po łyżeczce sosu, pozostały sos wlać do formy.
Na wierzchu ułożyć wypełnione muszle i dość głęboko je wcisnąć w sos. Mozzarellę osączyć z zalewy, jeśli jest w jednym kawałku, pokroić w dużą kostkę.
Do każdej muszli włożyć kuleczkę lub kawałek mozzarelli. Całość posypać bazylią. Zapiekać około 30 minut.
Magdalena88
edytaha
Będzie mi miło :) Życzę smacznego! :)
Marika-
edytaha
Dodatek mięsa, to dobry pomysł, danie stanie się bardziej sycące :)
iziona
edytaha
Dziękuję Iwonko! :)
Hrabina w kuchni
edytaha
Ślicznie dziękuję za miłe słowa :)
misia5
edytaha
Dzięki :) Był pyszny Monisiu :)