Sposób przygotowania:
Spaghetti z szynką w sosie śmietanowymETAP 1:
Cebulę obrać i posiekać. Wrzucić na gorący olej i zeszklić. Przecisnąć do niej czosnek i podsmażyć. Szynkę pokroić na małe kawałki i wrzucić do cebuli i czosnku. Smażyć aż się zrumieni. Następnie wlać śmietanę. Dodać pokrojony serek topiony i zagotować.
Gotować na małym ogniu aż serek się rozpuści. Wsypać posiekany koperek, roztarte zioła prowansalskie. Doprawić solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny. Wymieszać. Dusić jeszcze kilka minut. Gdyby za bardzo zgęstniał, podlać trochę wodą.
W oddzielnym garnku ugotować makaron spaghetti według przepisu na opakowaniu. Ugotowany makaron odcedzić z wody i pozostawić w garnku w którym się gotował. Dodać do niego sos z patelni. Wymieszać.
Dodać starty żółty ser wędzony i posiekany szczypiorek i ponownie wymieszać.
Nałożyć na talerze.