migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Makaron w sosie pieczarkowo-śmietanowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Makaron w sosie z pieczarek i śmietany z dodatkiem kurczaka

Makaron w sosie pieczarkowo-śmietanowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Makaron w sosie pieczarkowo-śmietanowym

 

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 400 g makaronu kokardki lub świdry
  • 1 cebula
  • 300 g pieczarek
  • 150 ml śmietanki 30 %
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz czarny
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Makaron w sosie pieczarkowo-śmietanowym
Cebulę obrać i pokroić w plastry lub kostkę, zeszklić na oleju. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Pieczarki umyć i pokroić na plastry, wrzucić na patelnie gdy mięso zmieni kolor. Wszystko razem dusić aż pieczarki odparuja wodę. Następnie dodać śmietankę oraz natkę pietruszki i jeszczę chwilę wszystko razem dusić. Makaron ugotować osączyć i dodać do sosu. Dokładnie wymieszać i podawać.
Makaron w sosie pieczarkowo-śmietanowym
Etap 1 Cebulę obrać i pokroić w plastry lub kostkę, zeszklić na oleju. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i dodac do cebuli.
Makaron w sosie pieczarkowo-śmietanowym
Etap 2 Pieczarki umyć i pokroić na plastry, wrzucić na patelnie gdy mięso zmieni kolor. Wszystko razem dusić aż pieczarki odparuja wodę.
Makaron w sosie pieczarkowo-śmietanowym
Etap 3 Następnie dodać śmietankę oraz natkę pietruszki i jeszczę chwilę wszystko razem dusić.