Sposób przygotowania:
Makaron w sosie z pomidorków cherry
Przygotowanie: Pokrój pomidorki koktajlowe na ćwiartki. Obierz i pokrój czosnek. Zerwij z łodyżek listki bazylii. Łodyżki drobno posiekaj. Zetrzyj parmezan. Zagotuj osoloną wodę w dużym garnku z dodatkiem oliwy. Postaw dużą patelnię na średni ogniu, wlej trochę oliwy i wrzuć czosnek. Kiedy czosnek zacznie brązowieć dodaj pomidorki koktajlowe. Całość dobrze wymieszaj i wsyp łodyżki bazylii wraz z połową listków. Wlej ocet balsamiczny i dopraw solą i pierzem. Makaron wrzuć na gorącą wodę i wg instrukcji na opakowaniu. Odcedź makaron, zostaw troszkę ugotowanej wody. Makaron wrzuć na patelnię do reszty składników, dodaj pozostawioną wodę, parmezan i wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem według uznania. Nałóż makaron na talerze i udekoruj pozostałymi listkami bazylii.
phoebe86