SUPERPRZEPIS

Makaron z brokułem, boczkiem i orzechami

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 5
Makaron z brokułem, boczkiem i orzechami

Przedstawiam moją propozycję na pyszne, rozgrzewające i sycące danie obiadowe, które przygotujemy w 20 minut.

Składniki:

Makaron z brokułem, boczkiem i orzechami

podstawowe

  • 500g makaronu penne/świderki
  • 250-300g wędzonego boczku lub kiełbasy
  • 2 średnie cebule
  • brokuł
  • 250g serka mascarpone lub 300ml słodkiej śmietanki 12%
  • ½ szklanki orzechów włoskich
  • sól, czarny pieprz, płatki papryki
  • listki bazylii

Sposób przygotowania:

Makaron z brokułem, boczkiem i orzechami

1

Makaron z brokułem, boczkiem i orzechami
Brokuła myjemy, rozdzielamy na małe różyczki i gotujemy.

Brokuła myjemy, rozdzielamy na różyczki i gotujemy na pół-twardo w osolonym wrzątku.

2

Makaron z brokułem, boczkiem i orzechami
Kiełbasę lub boczek kroimy w kostkę. Przesmażamy.

Boczek/kiełbasę kroimy w niewielka kostkę i przesmażamy na patelni aż wytopi większą część tłuszczu. Cebule siekamy w kostkę i dodajemy do boczku.

3

Makaron z brokułem, boczkiem i orzechami
gotowanie makaronu w osolonej wodzie.

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.

4

Makaron z brokułem, boczkiem i orzechami
Do przesmażonej kiełbaski dodajmy posiekaną cebulkę.

Gdy cebula się zeszkli dodajemy serek mascarpone lub opcjonalnie słodką śmietankę i doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz ziołami prowansalskimi.
Makaron mieszamy z brokułem i kremowym sosom z boczkiem. Całość posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi, płatkami papryki i bazylią.


Tagi:

brokuły