Sposób przygotowania:
Makaron z brukselką w sosie śmietanowym
Do garnka wlewamy wodę, zagotowujemy i dodajemy sól i olej oraz wkładamy makaron. Gotujemy al dente i przekładamy na cedzak, odsączamy z wody.
Brukselkę czyścimy i myjemy. Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w kosteczkę. Cebulę i czosnek obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. Wędlinę kroimy w półplasterki.
Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy. W międzyczasie na rozgrzanym oleju smażymy przez kilka minut cebulę, czosnek i wędlinę. przekładamy na talerz.
Do gotującej się wody wkładamy marchewkę i po 5 minutach gotowania dodajemy brukselkę i gotujemy jeszcze przez 10 minut.
Ugotowane warzywa przelewamy na cedzak, odsączamy z wody.
Warzywa przekładamy z powrotem do garnka i dodajemy ugotowany makaron, przesmażone warzywa z wędliną, wlewamy śmietankę i przez kilka minut podgrzewamy, dodajemy przyprawy i mieszamy.
Brukselkę czyścimy i myjemy. Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w kosteczkę. Cebulę i czosnek obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. Wędlinę kroimy w półplasterki.
Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy. W międzyczasie na rozgrzanym oleju smażymy przez kilka minut cebulę, czosnek i wędlinę. przekładamy na talerz.
Do gotującej się wody wkładamy marchewkę i po 5 minutach gotowania dodajemy brukselkę i gotujemy jeszcze przez 10 minut.
Ugotowane warzywa przelewamy na cedzak, odsączamy z wody.
Warzywa przekładamy z powrotem do garnka i dodajemy ugotowany makaron, przesmażone warzywa z wędliną, wlewamy śmietankę i przez kilka minut podgrzewamy, dodajemy przyprawy i mieszamy.