kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Makaron z brukselką w sosie śmietanowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na makaron z brukselką, wędliną i marchewką w śmietanowym sosie. Zapraszam na to ciekawe połączenie.

Makaron z brukselką w sosie śmietanowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makaron z brukselką w sosie śmietanowym

 

  • 1/2 średniej cebuli
  • 1 mała marchewką
  • 180 gram brukselki
  • 150 gram wędliny
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 6 łyżek śmietanki
  • 100 gram makaronu
  • sól - do smaku
  • pieprz ziołowy - do smaku
  • 1 szklanka wody - do gotowania warzyw
  • woda do gotowania makaronu
  • sól
  • 1 łyżeczka oleju

Sposób przygotowania:

Makaron z brukselką w sosie śmietanowym
Do garnka wlewamy wodę, zagotowujemy i dodajemy sól i olej oraz wkładamy makaron. Gotujemy al dente i przekładamy na cedzak, odsączamy z wody.

Brukselkę czyścimy i myjemy. Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w kosteczkę. Cebulę i czosnek obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. Wędlinę kroimy w półplasterki.

Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy. W międzyczasie na rozgrzanym oleju smażymy przez kilka minut cebulę, czosnek i wędlinę. przekładamy na talerz.

Do gotującej się wody wkładamy marchewkę i po 5 minutach gotowania dodajemy brukselkę i gotujemy jeszcze przez 10 minut.

Ugotowane warzywa przelewamy na cedzak, odsączamy z wody. 

Warzywa przekładamy z powrotem do garnka i dodajemy ugotowany makaron, przesmażone warzywa z wędliną, wlewamy śmietankę i przez kilka minut podgrzewamy, dodajemy przyprawy i mieszamy.
Makaron z brukselką w sosie śmietanowym
Makaron z brukselką w sosie śmietanowym
Makaron z brukselką w sosie śmietanowym
Makaron z brukselką w sosie śmietanowym