Sposób przygotowania:
Fasola zapiekana
Fasolę zalać zimną wodą i zostawić na noc. Następnego dnia przelać fasolę na sito, następnie przełożyć ją do garnka, zalać czystą zimną wodą. Gotować do „prawie” miękkości. Przelać na sito.
Cebulę, marchewki i ząbki czosnku obrać. Z czosnku usunąć zielonkawe środki. Cebulę pokroić w kostkę, marchewkę -w średniej grubości plasterki, każdą połówkę ząbka czosnku przekroić wzdłuż na 2-3 części i dalej w plasterki.
Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić cebulę, zeszklić. Dodać pokrojony czosnek. Po 2 minutach dodać plasterki marchwi. Podsmażać 2-3 minuty. Dodać pomidory z puszki oraz przecier pomidorowy. Zamieszać. Doprawić solą, pieprzem i cukrem(dla przełamania smaku, ma być lekko słodkawe).
Natkę pietruszki umyć i pokroić. Połowę dodać do sosu. Następnie wsypać suszoną bazylię i oregano + dodać liście laurowe. Wlać wodę. Zamieszać. Dusić około 5 minut. Wrzucić ugotowaną fasolę. Wymieszać. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć kawałkiem folii aluminiowej. Piekarnik nagrzać do 180°C, wstawić danie i zapiekać około 30 minut.
Podawać posypane natką pietruszki oraz serem – żółtym(tartym) lub pokruszoną fetą, w towarzystwie świeżej bagietki.
Cebulę, marchewki i ząbki czosnku obrać. Z czosnku usunąć zielonkawe środki. Cebulę pokroić w kostkę, marchewkę -w średniej grubości plasterki, każdą połówkę ząbka czosnku przekroić wzdłuż na 2-3 części i dalej w plasterki.
Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić cebulę, zeszklić. Dodać pokrojony czosnek. Po 2 minutach dodać plasterki marchwi. Podsmażać 2-3 minuty. Dodać pomidory z puszki oraz przecier pomidorowy. Zamieszać. Doprawić solą, pieprzem i cukrem(dla przełamania smaku, ma być lekko słodkawe).
Natkę pietruszki umyć i pokroić. Połowę dodać do sosu. Następnie wsypać suszoną bazylię i oregano + dodać liście laurowe. Wlać wodę. Zamieszać. Dusić około 5 minut. Wrzucić ugotowaną fasolę. Wymieszać. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć kawałkiem folii aluminiowej. Piekarnik nagrzać do 180°C, wstawić danie i zapiekać około 30 minut.
Podawać posypane natką pietruszki oraz serem – żółtym(tartym) lub pokruszoną fetą, w towarzystwie świeżej bagietki.