AgusiaGda

AgusiaGda

Starszy Kucharz
[Przepisów: 13]

Fasola zapiekana

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne, bardzo sycące, aromatyczne danie z fasoli. Bez mięsa. Alternatywa dla fasolki po bretońsku.

Fasola zapiekana Więcej zdjęć (10)

Składniki:

Fasola zapiekana

 

  • 400 g dużej fasoli (np. Jaś Tyczny)
  • 1 duża cebula
  • 2 średnie marchewki
  • 4 duże ząbki czosnku
  • puszka krojonych pomidorów
  • 500ml przecieru pomidorowego (karton)
  • 2 liście laurowe
  • 100ml wody
  • sól, pieprz, cukier, po 2 szczypty suszonej bazylii i oregano
  • pęczek natki pietruszki
  • żółty ser lub feta – do posypania
  • olej

Sposób przygotowania:

Fasola zapiekana
Fasolę zalać zimną wodą i zostawić na noc. Następnego dnia przelać fasolę na sito, następnie przełożyć ją do garnka, zalać czystą zimną wodą. Gotować do „prawie” miękkości. Przelać na sito.

Cebulę, marchewki i ząbki czosnku obrać. Z czosnku usunąć zielonkawe środki. Cebulę pokroić w kostkę, marchewkę -w średniej grubości plasterki, każdą połówkę ząbka czosnku przekroić wzdłuż na 2-3 części i dalej w plasterki.

Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić cebulę, zeszklić. Dodać pokrojony czosnek. Po 2 minutach dodać plasterki marchwi. Podsmażać 2-3 minuty. Dodać pomidory z puszki oraz przecier pomidorowy. Zamieszać. Doprawić solą, pieprzem i cukrem(dla przełamania smaku, ma być lekko słodkawe).

Natkę pietruszki umyć i pokroić. Połowę dodać do sosu. Następnie wsypać suszoną bazylię i oregano + dodać liście laurowe. Wlać wodę. Zamieszać. Dusić około 5 minut. Wrzucić ugotowaną fasolę. Wymieszać. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć kawałkiem folii aluminiowej. Piekarnik nagrzać do 180°C, wstawić danie i zapiekać około 30 minut.

Podawać posypane natką pietruszki oraz serem – żółtym(tartym) lub pokruszoną fetą, w towarzystwie świeżej bagietki.
Fasola zapiekana
Fasola zalana zimną wodą ma się moczyć w niej przez całą noc
Fasola zapiekana
Namoczona fasola znacznie powiększa swoje rozmiary
Fasola zapiekana
Różnica wielkości - fasola przed i po namoczeniu
Fasola zapiekana
Obrane i pokrojone - cebula, marchewka i czosnek
Fasola zapiekana
Podsmażamy cebulę oraz czosnek
Fasola zapiekana
Do podsmażonej cebuli i czosnku dodajemy marchewkę
Fasola zapiekana
Dodajemy przecier pomidorowy, pomidory z puszki, natkę pietruszki, zioła, doprawiamy
Fasola zapiekana
Czas dodać ugotowaną fasolę
Fasola zapiekana
Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy