dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Placki ziemniaczane ze szczypiorkiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 170
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepyszne, chrupiące placuszki ziemniaczane z dodatkiem aromatycznego szczypiorku. Polecam bo naprawdę warto.

Placki ziemniaczane ze szczypiorkiem

Składniki:

Placki ziemniaczane ze szczypiorkiem

 

  • 2 kg ziemniaków
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 2 jajka
  • 1 łyż przyprawy do zimniaków
  • 1 cebula
  • 3 - 4 łyż mąki
  • sól i pieprz do smaku
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczane ze szczypiorkiem

Krok 1:

Placki ziemniaczane ze szczypiorkiem
Ziemniaki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce.

Ziemniaki obieramy. Dokładnie płuczemy. Ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Cebulę obieramy i również ścieramy na tarce.

Krok 2:

Placki ziemniaczane ze szczypiorkiem
Ziemniaki mieszamy z cebulą, jajkami, szczypiorem i mąką.

Ziemniaki mieszamy z cebulą. Do mas ziemniaczanej wbijamy jajka. Dodajemy mąkę i posiekany szczypiorek.

Krok 3:

Placki ziemniaczane ze szczypiorkiem
Masę doprawiamy do smaku i smażymy złote placki.

Masę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu. Łyżką nakładamy porcje ciasta i smażymy z obu stron placki na złoty kolor.
Smacznego!