gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 817]

Naleśniki z mielonym mięsem i grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczne naleśniki z mielonym mięsem i grzybami. Najlepiej smakuje z ulubionym sosem lub czerwonym barszczem.

Naleśniki z mielonym mięsem i grzybami

Składniki:

Naleśniki z mielonym mięsem i grzybami

Ciasto

  • 2jajka,
  • 400 g mąki,
  • 400 ml mleka,
  • 400 ml wody,
  • 4 łyżki oleju.

Farsz

  • 600 g mięsa mielonego,
  • 250 g grzybów ( u mnie mrożone podgrzybki),
  • 1 duża cebula,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 łyżeczki czubate koncentratu,
  • 1 puszka pomidorów,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • szczypta imbiru i kurkumy,
  • 1 łyżka suszonej bazylii.

Sposób przygotowania:

Naleśniki z mielonym mięsem i grzybami
Ciasto;

Jajka rozkłócamy. Stopniowo dodajemy mleko, wodę i mąkę. Na koniec wlewamy olej i dokładnie mieszamy. Smażymy cieniutkie duże placki.

Na patelnię wlewamy olej, rozgrzewamy i wrzucamy mięso, chwilkę dusimy. Cebulę obieramy i kroimy w piórka.

Do mięsa dodajemy cebulę i grzyby ( wcześniej odmrożone). Dusimy 15 minut. Nastęnie dodajemy koncentrat, pomidory i przyprawy. Chwilkę dusimy.

Na placki wykładamy po 2-3 łyżki farszu i zwijamy w rulony. Podsmażamy na oleju.

Smacznego