Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Makaron z cukinią i pomidorami wg Koper

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny obiad z wiosennymi warzywami

Makaron z cukinią i pomidorami wg Koper Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Makaron z cukinią i pomidorami wg Koper

 

  • 400g makaronu (u mnie świderki zwykłe i pełnoziarniste pół na pół)
  • 2 cukinie
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżeczki curry
  • 500g pomidorków koktajlowych
  • sól i pieprz do smaku
  • parmezan

 

Sposób przygotowania:

Makaron z cukinią i pomidorami wg Koper
Cebulę po obraniu i umyciu kroimy w kostkę (dość dużą), obrany czosnek kroimy w cieniutkie plasterki. Czosnek z cebulą podsmażamy na odrobinie oleju, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Jak cebula się zeszkli to dorzucamy umyte i obrane " w paski" cukinie pokrojone w cieniutkie plasterki. Dodajemy curry i mieszamy. Całość smażymy na średnim ogniu przez ok 15 minut, mieszając od czasu do czasu. W międzyczasie gotujemy makaron na półtwardo. Ugotowany odcedzony makaron dorzucamy na patelnię z cukinią. Mieszamy, smażymy razem przez 3 minuty, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wyłączamy gaz pod patelnią i dodajemy umyte i pokrojone pomidorki koktajlowe (jak są małe to kroimy na pół, a jak większe to na ćwiartki). Całość dokładnie mieszamy i nakładamy na talerze. Posypujemy parmezanem i podajemy
Makaron z cukinią i pomidorami wg Koper
Zaczynamy od podsmażenia cukinii z cebulą
Makaron z cukinią i pomidorami wg Koper
Dodajemy ugotowany i odcedzony makaron
Makaron z cukinią i pomidorami wg Koper
Na samym końcu dodajemy pomidorki koktajlowe