kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Makaron z groszkiem i jajkiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 16

To danie jest idealne kiedy macie niewiele czasu i niewiele w lodówce. Wystarczy kilka niewyszukanych składników i 20 minut i pyszny zielony wiosenny obiad gotowy.

Makaron z groszkiem i jajkiem

Składniki:

Makaron z groszkiem i jajkiem

podstawowe

  • 400g makaronu (u mnie farfalle)
  • 1,5 szklanki zielonego groszku
  • łyżka masła
  • pęczek koperku
  • ząbek czosnku
  • 2 jajka
  • 100 ml słodkiej śmietanki
  • sól, czarny pieprz, papryka w płatkach

Sposób przygotowania:

Makaron z groszkiem i jajkiem
Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku. Odcedzamy.

W osobnym garnku przez około 4 minuty gotujemy groszek. Odcedzamy.

W garnku roztapiamy łyżkę masła i przesmażmy chwilkę makaron.

Jajka dokładnie mieszamy z roztartym ząbkiem czosnku, drobno posiekanym koperkiem, śmietanką oraz solą i pieprzem.

Makaron zalewamy jajkami z dodatki i przesmażamy aż jajka się zetną.

Całość serwujemy z posypane świeżymi ziołami i płatkami papryki.