Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Cukinia faszerowana kurczakiem i pomidorami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
  • KALORIE: 400
         
ocena: 4/5 głosów: 17

Cukinia faszerowana kurczakiem i pomidorami- doskonała na obiad lub ciepłą kolację. Każdemu będzie smakować.

Cukinia faszerowana kurczakiem i pomidorami

Składniki:

Cukinia faszerowana kurczakiem i pomidorami

 

Sposób przygotowania:

Cukinia faszerowana kurczakiem i pomidorami

Przygotowanie mięsa

Cukinia faszerowana kurczakiem i pomidorami
Mięso gotuję i kroję na mniejsze kawałki.

Udko gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Ugotowane mięso obieram ze skóry i kości. Mięso kroję na mniejsze kawałki.

Pomidory zaparzam we wrzątku i kroję w kostkę. Cebulę obieram i kroję w małą kostkę. Na oliwie szklę cebulę. Dodaję pokrojone mięso.

Przygotowanie farszu

Cukinia faszerowana kurczakiem i pomidorami
Cebulę smażę z mięsem i pomidorami. Farsz doprawiam do smaku.

Następnie dodaję pomidora. Smażę około 5 minut. Dodaję koncentrat pomidory. Smażę jeszcze przez 3 minuty.

Farsz doprawiam do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.

Przygotowanie cukinii

Cukinia faszerowana kurczakiem i pomidorami
Z przekrojonej cukinii wydrążam gniazda nasienne.

Cukinie przekrawam na pół. Usuwam gniazda nasienne.

Faszerowanie

Cukinia faszerowana kurczakiem i pomidorami
Do wydrążonej cukinii wkładam farsz. Cukinię układam w naczyniu i zapiekam.

Wgłębienia w cukiniach wypełniam przygotowanym farszem. Cukinię układam w naczyniu żaroodpornym.

Na warzywach rozkładam kawałki masła. Cukinię piekę około 45 minut w temperaturze 180 stopni.


Tagi:

cukinia danie