Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Grillowany boczek w marynacie pietruszkowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 100
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Przepis idealnie nadaje się na grillowanie w domu oraz w plenerze. Boczek wychodzi smaczny i niezwykle aromatyczny.

Grillowany boczek w marynacie pietruszkowej Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Grillowany boczek w marynacie pietruszkowej

 

  • 1 kg surowego boczku wieprzowego (ze skórą)

Marynata:

  • 1 słoiczek (76g) koncentratu pietruszki (ew. zmiksować pietruszkę, dodać olej i odrobinę soli)

Dodatkowo:

  • 2 cebule
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Grillowany boczek w marynacie pietruszkowej

Przygotowanie boczku:

Grillowany boczek w marynacie pietruszkowej
Sól jest zbędna, ponieważ gotowy koncentrat jest już wystarczająco słony.

Boczek należy umyć, osuszyć i następnie pokroić w cienkie (0,5-1 cm) plastry.
Mięso przełożyć do miski i porządnie wysmarować koncentratem pietruszki.
Całość odstawić do lodówki - minimum na 1 godzinę

Przygotowanie do grillowania:

Grillowany boczek w marynacie pietruszkowej
Zawiniątka powinny być szczelnie zawinięte.

Po tym czasie plastry mięsa rozłożyć na kawałkach folii aluminiowej.

Mięso delikatnie oprószyć solą oraz pieprzem, a na wierzchu ułożyć po kilka krążków cebuli.

Każdy kawałek osobno zawinąć w folię.

Grillowanie/pieczenie:

Grillowany boczek w marynacie pietruszkowej
Bez blaszki z podlaną wodą - może powstać pożar.

Obwinięte kawałki boczku umieścić na kratce w uprzednio rozgrzanym piekarniku.
(Kratka powinna znajdować się na 3/4 wysokości piekarnika.)

Na spodzie piekarnika należy umieścić blachę, do której będzie kapał tłuszcz.
Podczas wytapiania się tłuszczu - blaszkę podlać wodą, ponieważ tłuszcz będzie się przypalał.
Całość piec około 40 minut.

Na tradycyjnym grillu mięso trzymać do miękkości.