Sposób przygotowania:
Grillowany boczek w marynacie pietruszkowejPrzygotowanie boczku:
Boczek należy umyć, osuszyć i następnie pokroić w cienkie (0,5-1 cm) plastry.
Mięso przełożyć do miski i porządnie wysmarować koncentratem pietruszki.
Całość odstawić do lodówki - minimum na 1 godzinę
Przygotowanie do grillowania:
Po tym czasie plastry mięsa rozłożyć na kawałkach folii aluminiowej.
Mięso delikatnie oprószyć solą oraz pieprzem, a na wierzchu ułożyć po kilka krążków cebuli.
Każdy kawałek osobno zawinąć w folię.
Grillowanie/pieczenie:
Obwinięte kawałki boczku umieścić na kratce w uprzednio rozgrzanym piekarniku.
(Kratka powinna znajdować się na 3/4 wysokości piekarnika.)
Na spodzie piekarnika należy umieścić blachę, do której będzie kapał tłuszcz.
Podczas wytapiania się tłuszczu - blaszkę podlać wodą, ponieważ tłuszcz będzie się przypalał.
Całość piec około 40 minut.
Na tradycyjnym grillu mięso trzymać do miękkości.