Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Młoda kapusta duszona z ciecierzycą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 18

Ta kapusta jest bardzo smaczna i syta. Polecam na bezmięsny obiad, wystarczą do niej tylko młode ziemniaczki z koperkiem.

Młoda kapusta duszona z ciecierzycą

Składniki:

Młoda kapusta duszona z ciecierzycą

Składniki:

  • 1 mała główka młodej kapusty
  • 3 średnie cebule
  • 2 średnie pietruszki
  • 1 puszka ciecierzycy ( 25 dag )
  • olej do smażenia
  • 2 łyżeczki przyprawy do dań z kapusty
  • 1 łyżeczka czubrycy białej lub zielonej
  • sól do smaku
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • koperek świeży według uznania

Sposób przygotowania:

Młoda kapusta duszona z ciecierzycą
1. Cebule i pietruszki obieramy, myjemy i osuszamy, następnie kroimy: cebulę w kostkę, a pietruszki w słupki lub talarki. 
2. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy przygotowane warzywa i przesmażamy kilka chwil cały czas mieszając lekko rumieniąc.

 3. Kapustę oczyszczamy z wierzchnich liści, następnie drobno kroimy, płuczemy i przekładamy do przesmażonych warzyw, podlewamy niewielką ilością gorącej wody i dusimy do miękkości. 

4. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy odsączoną z zalewy ciecierzycę, drobno pokrojony koperek i przyprawy, następnie dusimy jeszcze kilka minut przyprawiając do smaku solą i pieprzem.