Sposób przygotowania:
makaron z jabłkami
z mąki ,jaj i wody zagnieść ciasto,,wyrobić, rozwałkować na dwa cienkie placki.Po przesuszeniu kroić je 5 centymetrowe pasy,złożyć i kroić bardzo cienkie kluski.Kluski rozsypać cienką warstwą na suchej blaszce,wstawić do piekarnika,,lekko zrumienić.Jabłka obrać ,podzielić na ćwiartki,usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienki plasterki.W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem układać warstwami jabłka(można opruszyć ja cynamonem lub cukrem waniliowym) i makaronem,skrapiając stopionym masłem.Wierzchnią warstwę powinny stanowić plasterki jabłek,na które należy w kilku miejscach rozłożyć grudki tłuszczu.Naczynie zakryć pokrywą lub kawałkiem folii aluminiowej,wstawić do nagrzanego piekarnika na 25-30 min.Potrawę posypuje się cukrem pudrem i je na gorąco.