peggi

peggi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 225]

Makaron z kurkami i gorgonzolą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Polecam wszystkim wielbicielom makaronów oraz kurek - na pewno się nie zawiedziecie

Makaron z kurkami i gorgonzolą

Składniki:

Makaron z kurkami i gorgonzolą

 

  • 400 g makaronu świderki

 

  • 2 cebule

 

 

  • 100 g sera gorgonzola

 

 

  • 2 łyżki oleju

 

 

 

  • szczypta płatków chilli

Sposób przygotowania:

Makaron z kurkami i gorgonzolą
Kurki oczyszczamy, myjemy i gotujemy przez około 10 minut, a następnie odsączamy. Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę - szklimy na rozgrzanym oleju. Do zeszklonej cebuli dodajemy kurki i pod przykryciem smażymy razem jeszcze około 10-15 minut (w razie konieczności dodajemy trochę wody). W tym czasie gotujemy makaron według wskazań z opakowania. Do cebuli i kurek dodajemy ser gorgonzola i często mieszając czekamy aż się rozpuści. Śmietanę lekko solimy, dodajemy łyżkę sosu serowego i mieszamy po czym mieszamy z kurkami i sosem na patelni. Doprawiamy solą i pieprzem, cały czas mieszając jeszcze chwilę podgrzewamy. Makaron odcedzamy i dodajemy do sosu - mieszamy. Przed podajemy posypujemy odrobiną płatków chilli.

Tagi:

makaron sery ser