katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Makaron z maślaczkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

U nas grzybów w lesie za wiele nie ma ale maślaki obrodziły dlatego zajadamy maślaki na różne sposoby.

Makaron z maślaczkami

Składniki:

Makaron z maślaczkami

 

  • maślaczki ok 3 garście
  • śmietana ok 1 szkl albo mleko
  • zielenina 1 kopiasta łyżka
  • sól i pieprz
  • masło
  • makaron 25 dag

Sposób przygotowania:

Makaron z maślaczkami
Grzyby obieramy, płuczemy i duże kroimy a małe zostawiamy w całości.

Maślaczki obsmażamy i dusimy na maśle( można dodać cebulę), oprószamy solą i pieprzem.

Makaron gotujemy w osolonej wodzie i osączamy. Do grzybów dodajemy śmietanę albo mleko i gotujemy aż zacznie gęstnieć. Dodajemy zieleninę i doprawiamy do smaku.

Osączony makaron mieszamy ze sosem i nakładamy gorący na talerze.