kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Makaron z grzybami, winem i mascarpone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Przepyszne danie z makaronem, będące moją wariacja danie Nigellii Lawson. Przepyszne połączenie kremowego mascarpone, aromatycznych grzybów i czerwonego wina.

Makaron z grzybami, winem i mascarpone

Składniki:

Makaron z grzybami, winem i mascarpone

 

  • 400g makaronu barwionego sepią
  • 6 pieczarek
  • 250g mascarpone
  • 100ml wytrawnego czerwonego wina
  • Ząbek czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • Łyżka maki
  • Łyżka masła
  • Gałka muszkatołowa, świeżo mielony czarny pieprz, sól

Sposób przygotowania:

Makaron z grzybami, winem i mascarpone
Pieczarki myjemy i zalewamy winem. Zagotowujemy, wyłączamy palnik i pozostawiamy na 10minut w roztworze. Kroimy na plasterki. Mascarpone mieszamy z świeżo stratą gałką muszkatołową i czarnym pieprzem. Dolewamy 150 ml wina z gotowanie grzybów i dokładnie rozprowadzamy. Na łyżce masła przesmażamy przeciśnięty czosnek. Dodajemy posiekane w plasterki grzyby oraz natkę pietruszki. Chwilkę przesmażamy i dolewamy mascarpone z winem. W niewielkiej ilości wywaru z gotowanie grzybów rozrabiamy łyżkę mąki. Wlewamy przez sitko do grzybów z sosem. Mieszamy aż sos się zagęści. Dodajemy odsączony makaron.

Tagi:

makaron mak