iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Smażony makaron z grzybami shitake

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Takie danie robię dla męża, gdy mamy ochotę na coś azjatyckiego. Grzyby nadają niezwykłego smaku, a do tego mnóstwo pysznych przypraw.

Smażony makaron z grzybami shitake

Składniki:

Smażony makaron z grzybami shitake

 

  • 20 dag piersi z indyka lub kurczaka,
  • 10 suszonych grzybów shitake,
  • 1/2 opakowania makaronu linguine lub spaghetti,
  • 2 papryki czerwone,
  • 3 szalotki,
  • 2 cm korzenia imbiru,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 papryczka chili,
  • 2 łyżki sosu ostrygowego,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • łyżeczka cukru brązowego,
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżeczki soku z limonki.

Sposób przygotowania:

Smażony makaron z grzybami shitake

ETAP 1:

Grzyby należy przez kilka godzin moczyć w wodzie, a następnie ugotować. Należy odcedzić i pokroić w plasterki.

Kurczaka uprzednio zamarynowanego przez 3 godz. w sosie z : szalotek, starego imbiru, rozgniecionego czosnku, pokrojonej drobno papryczki chili, sosu sojowego, ostrygowego, soku limonkowego - wrzucamy na rozgrzany olej.

Następnie smażymy razem z grzybami, wrzucamy paski papryki. Smażymy 15 minut. Podajemy cukier brązowy oraz mąkę dla zagęszczenia.

Danie podajemy z makaronem ugotowanym al dente.