Ewa27

Ewa27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 296]

Waniliowe placuszki podawane z dipem jogurtowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Propozycja wprost na upał. Szybkie, łatwe i bardzo smaczne placuszki, które posmakują wszystkim domownikom. Ekspresowe w przygotowaniu sprawdzą się zarówno na pierwsze, jak i drugie śniadanie.

Waniliowe placuszki podawane z dipem jogurtowym

Składniki:

Waniliowe placuszki podawane z dipem jogurtowym

na ciasto

  • 250 g mąki pszennej
  • 200 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 50 g cukru
  • 20 g margaryny "śniadaniowa" marki
  • 15 g proszku do pieczenia
  • 1 jajko

na dip jogurtowy

Sposób przygotowania:

Waniliowe placuszki podawane z dipem jogurtowym
Mąkę przesiewam. Margarynę rozpuszczam w garnuszku o grubym dnie. Studzę. Do mąki dodaje cukier, serek homogenizowany, jajko i proszek do pieczenia. Całość mieszam najpierw ręcznie, następnie mikserem. Do masy dodaje wolnym strumieniem rozpuszczoną margarynę. Mieszam krótko mikserem.

Patelnię dobrze rozgrzewam. Smażę na niej małe placuszki, tak około 2 minut. Studzę.

Jogurt mieszam z miodem. Podaje wraz z plackami.