Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Gulasz z fileta indyka z papryką w kremowym sosie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 290
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Delikatny i kremowy sos z nutą papryki można byłoby jeść bez mięsa. Receptura poszła już w świat, więc i Wy ją łapcie.

Gulasz z fileta indyka z papryką w kremowym sosie

Składniki:

Gulasz z fileta indyka z papryką w kremowym sosie

 

  • 700-750 fileta z indyka (1 niewielka sztuka)
  • sól, pieprz
  • mąka (u mnie orkiszowa razowa)
  • papryka słodka wędzona (może być zwykła)
  • tłuszcz do smażenia (u mnie masło klarowane)

Dodatkowo:

  • 2 kolorowe papryki (u mnie zielona i żółta)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szklanki bulionu/wody (1 szklanka = 250 ml)
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego

Sos:

  • 2 łyżki serka mascarpone
  • 1-2 łyżki mąki

Ponadto:

  • 1/2 pęczka koperku

Sposób przygotowania:

Gulasz z fileta indyka z papryką w kremowym sosie

Mięso:

Gulasz z fileta indyka z papryką w kremowym sosie
Mięso powinno być obsmażone z każdej strony.

Umyte i osuszone mięso należy pokroić w kostkę i posypać solą z pieprzem.

Następnie następnie kawałki fileta obtoczyć mące uprzednio wymieszanej z papryką i obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu.

Mięso przełożyć do garnka.

Papryka z czosnkiem:

Gulasz z fileta indyka z papryką w kremowym sosie
Można użyć innych, dowolnych kolorów papryki.

Paprykę umyć, oczyścić oraz pokroić w paseczki, a czosnek drobno posiekać.

Całość przełożyć na patelnię z tłuszczem po podsmażonym mięsie i przemieszać.

Wszystko razem dusić pod przykryciem do momentu, aż papryka będzie prawie miękka.

Paprykę z czosnkiem przełożyć do garnka z mięsem.

Całość:

Gulasz z fileta indyka z papryką w kremowym sosie
Gulasz powinno się dusić w przykrytym garnku.

Do garnka dodać listki laurowe, ziele angielskie oraz bulion lub wodę.

Całość wymieszać, przykryć i dusić przez około 20 minut.

Sos:

Gulasz z fileta indyka z papryką w kremowym sosie
Serek mascarpone nadaje delikatnego smaku i bardziej kremowej konsystencji sosu.

Mascarpone połączyć z mąką oraz 2 łyżkami wywaru z gulaszu.

Całość dodać do garnka i dokładnie wymieszać.

Gulasz podgotować przez chwilkę, aż sos zgęstnieje.

Na końcu wmieszać posiekany koperek i doprawić do smaku.