Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1210]

Kopytka leniwe, czyli przepyszne kluski z twarogu

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
  • KALORIE: 210
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kluseczki są delikatne, mięciutkie i doskonale sprawdzą się jako danie na słodko lub w wersji wytrawnej. Możecie je również podawać z zupą.

Kopytka leniwe, czyli przepyszne kluski z twarogu

Składniki:

Kopytka leniwe, czyli przepyszne kluski z twarogu

 

  • 200 g twarogu półtłustego/tłustego
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mąki pszennej (1 szklanka = 250 ml)

Dodatkowo:

  • cukru waniliowego lub kilka szczypt soli ( w zależności od wersji podania: na słodko lub wytrawnej)

Sposób przygotowania:

Kopytka leniwe, czyli przepyszne kluski z twarogu

Ciasto:

Kopytka leniwe, czyli przepyszne kluski z twarogu
Czym mniej mąki dodamy - tym lepiej, ponieważ kluseczki będą delikatniejsze.

Białka ubić na sztywno.
Twaróg rozetrzeć za pomocą widelca i połączyć z żółtkiem, cukrem waniliowym lub solą oraz na końcu z mąką.
Następnie ostrożnie wmieszać pianę z białka.

Formowanie:

Kopytka leniwe, czyli przepyszne kluski z twarogu
Kluseczki można robić o dowolnej wielkości.

Ciasto serowe należy umieścić na powierzchni oprószonej mąką i podzielić na 2 części.

Z każdej części uformować wałek.

Wałeczki delikatnie spłaszczyć i nożem pociąć na ukośne kawałki.

Gotowanie:

Kopytka leniwe, czyli przepyszne kluski z twarogu
Kluseczki należy gotować w osolonej wodzie.

Kluseczki wrzucić do osolonego wrzątku i gotować 3 minuty od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię wody.

Podanie:

Kopytka leniwe, czyli przepyszne kluski z twarogu
Kluseczki można spożywać w wersji słodkiej i na słono.

Kluski podawać bezpośrednio po przygotowaniu z ulubionymi dodatkami lub podsmażyć na patelni.