gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Makaron z mortadelą w sosie pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Tak przygotowany makaron z mortadelą w sosie pomidorowym podaję na obiad jako drugie danie. Polecam.

Makaron z mortadelą w sosie pomidorowym

Składniki:

Makaron z mortadelą w sosie pomidorowym

 

  • 1 opakowanie makaronu świderki
  • 1 cebula
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 350 gram mortadeli
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka

Sposób przygotowania:

Makaron z mortadelą w sosie pomidorowym

ETAP 1:

Makaron z mortadelą w sosie pomidorowym
Makaron gotujemy do miękkości i odcedzamy.

Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy do miękkości, przelewamy zimną wodą i odcedzamy.

ETAP 2:

Makaron z mortadelą w sosie pomidorowym
Cebulę obieramy, drobno kroimy i podsmażamy przez chwilę.

Cebulę obieramy, drobno kroimy i podsmażamy przez chwilę.

ETAP 3:

Makaron z mortadelą w sosie pomidorowym
Mortadelę kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli.

Mortadelę kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz ostrą papryką i dalej podsmażamy przez chwilę.

ETAP 4:

Makaron z mortadelą w sosie pomidorowym
Dodajemy koncentrat pomidorowy i wlewamy wodę...

Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i wlewamy wodę. Podsmażamy ok. 10 minut.

ETAP 5:

Makaron z mortadelą w sosie pomidorowym
Na koniec wsypujemy makaron.

Na koniec wsypujemy makaron. Całość dokładnie mieszamy i podgrzewamy. Porcję makaronu wykładamy na talerz i dekorujemy natką pietruszki.