SUPERPRZEPIS

Aromatyczna zupa z owoców morza

  • 3
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Aromatyczna zupa z owoców morza

Przepis na smaczną i lekką zupę z owoców morza i makaronem udon.

Składniki:

Aromatyczna zupa z owoców morza

 

  • 0,5 kg mieszanki owoców morza
  • 1 cebula
  • trzy łodyżki trawy cytrynowej
  • 1 ostra papryczka
  • pęczek świeżej kolendry
  • listki limonki kaffi
  • świeżo starty imbir
  • kawałek koncentratu tamaryndowego
  • 3 bryłki cukru palmowego
  • 3 łyżki oleju z orzechów
  • 3 łyżki oleju Wielkopolskiego
  • 2 pomidory
  • 1 cytryna
  • sos rybny
  • szklanka wody mineralnej niegazowanej
  • makaron udon

Sposób przygotowania:

Aromatyczna zupa z owoców morza
Rozmrozić pół kilograma tzw. mieszanki owoców morza w skład której wchodzą krewetki, małże, kalmary i ośmiorniczki. Przerzucić je do durszlaka by ociekły. Posiekać cebulę, trawę cytrynową, ostrą papryczkę, świeżą kolendrę, pokruszyć listki limonki kaffi i zetrzeć na tarce kawałek (ok. 3 cm) imbiru. Pokruszyć koncentrat tamaryndowy i bryłkę cukru palmowego.



W rondlu rozgrzać mieszankę oleju z orzechów i oleju Wielkopolskiego. Wrzucić pokrojoną cebulę oraz całą resztę przypraw. Gdy cebula zaczyna się złocić, dodać owoce morza i zalać wszystko sosem rybnym rozwodnionym szklanką wody mineralnej (niegazowanej) oraz wycisnąć sok z cytryny. Na koniec dorzucić dwa drobno pokrojone pomidory, pozbawione skórki. Gotować do miękkości krewetek, a zwłaszcza kalmarów, czyli nieco ponad kwadrans. Kilka razy próbować wywar i dodawać wg. potrzeb np. jeszcze jedną grudkę cukru by złagodzić ostrość papryki.



W drugim garnku zagotować wodę i wrzucić do niej małą garść makaronu udon. Po trzech minutach kluski odcedzić i przelać zimną wodą. Podawać razem z zupą w jednym talerzu.