Pasje Jolki

Pasje Jolki

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Makaron z porą, boczkiem i czosnkiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Jest to szybkie, interesujące zdrowe danie z udziałem makaronu z dodatkiem pora, który jest odtruwający, czosnku którego jest antybiotykiem i boczku, który podrasowuje walory smakowe.

Makaron z porą, boczkiem i czosnkiem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Makaron z porą, boczkiem i czosnkiem

 

  • makaron bavette 300 g przed ugotowaniem
  • 150 g wędzonego boczku
  • jeden duży por
  • 5 ząbków czosnku lub więcej
  • pieprz mielony grubo zmielony ok. 1 łyżeczka
  • sól do osolenia wody, ilość wg uznania
  • pół szklanki startego parmezanu

Sposób przygotowania:

Makaron z porą, boczkiem i czosnkiem
Wstaw wodę na makaron, gdy się zagotuje posól i wrzuć makaron, gotuj wg opisu na opakowaniu. W między czasie Boczek kroimy w małą kosteczkę, podsmażamy na gorącej patelni, jeżeli jest za chudy dodaj odrobinę oliwy. Por oczyść i pokrój w cienkie talarki, dodaj do boczku.Dodaj pieprz. Czosnek posiekaj drobno, zmniejsz ogień i dodaj do pora z boczkiem, posmaż delikatnie mieszając. Uważaj aby się nie przypalił. Gdy makaron już jest gotowy, odcedź i wrzuć na patelnię. Wymieszaj dobrze, posyp parmezanem i podawaj np. z sałatą, skropioną cytryną i oliwą z oliwek oraz posypaną prażonym słonecznikiem.
Makaron z porą, boczkiem i czosnkiem
boczek pokrój w drobną kostkę, por w drobne talarki a czosnek posiekaj
Makaron z porą, boczkiem i czosnkiem
boczek podsmaż, dodaj por i czosnek oraz pieprz. Podduś i wrzuć ugotowany makaron. Wymieszaj.

Tagi:

makaron