izabela11111

izabela11111

Szef Kuchni
[Przepisów: 156]

Makaron z salami i warzywami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Smaczna, bardzo sycąca sałatka z salami oraz pieczonymi warzywami.

Makaron z salami i warzywami

Składniki:

Makaron z salami i warzywami

 

  • 25 dag makaronu, np. kolanka lub muszelki
  • 10 dag salami pokrojonej w paski
  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia
  • 2 czerwone papryki
  • 1 op. rukoli
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 8 łyżek oliwy
  • 2 łyżeczki musztardy miodowej
  • 3 łyżki oleju
  • sól
  • czarny mielony pieprz

Sposób przygotowania:

Makaron z salami i warzywami
Makaron ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Odcedź, przelej go zimną wodą, osącz. Warzywa umyj. Bakłażan potnij w plasterki, posól, odłóż, aby puściły gorzki sok. Cukinię pokrój w półplasterki, a paprykę w kostkę. Plasterki bakłażana opłucz, wytrzyj i wraz z resztą warzyw ułóż na blasze. Oprósz solą i pieprzem. Skrop olejem, przemieszaj i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Kiedy warzywa zrumienią się, wyjmij je, wystudź. Zimne warzywa wymieszaj z makaronem, rukolą i salami. Sok z cytryny utrzyj z solą i pieprzem.Dolej oliwę i ubij na jednolity sos. Pod koniec ubijania dodaj musztardę. Gotowym sosem polej sałatkę, od razu podawaj.