Elficzna

Elficzna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 454]

Makaron z serem i szczypiorkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pomysł na nieco inny makaron niż zwykle

Makaron z serem i szczypiorkiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Makaron z serem i szczypiorkiem

 

  • ok 250g makaronu rurki
  • 2 kostki serka topionego śmietankowego - ok 100g każdy
  • 0,5 szklanki (lub więcej) posiekanego szczypiorku
  • 0,5 szklanki mleka
  • sól

 

Sposób przygotowania:

Makaron z serem i szczypiorkiem
Makaron gotuję w lekko osolonej wodzie do miękkości wg instrukcji na opakowaniu. W tym czasie w osobnym garnuszku zaczynam robić sos. Wrzucam dwa serki topione i zaczynam podgrzewać. Dolewam mleko i mieszam. Gotuję tak długo aż serki zupełnie się rozpuszczą i połączą się z mlekiem w jedną gładką masę. Jeśli sos jest za gęsty dolewamy mleka - musi nam się potem ładnie połączyć z makaronem. Nie martwicie się że sos jest za rzadki - potem i tak stężeje. Szczypiorek myje i siekam. Gdy makaron jest już miękki odcedzam z wody i wrzucam z powrotem do tego samego garnka tyle że już bez wody. Gdy sos jest już gotowy wrzucam posiekany szczypiorek i mieszam. Całość wlewam dość szybko do makaronu intensywnie mieszając i makaron jest gotowy do podania. Smacznego
Makaron z serem i szczypiorkiem
szczypiorek siekam - im go więcej tym lepiej
Makaron z serem i szczypiorkiem
w garnuszku rozpuszczam serki wraz z mlekiem na gładki sos
Makaron z serem i szczypiorkiem
przygotowany sos serowy mieszam z ugotowanym makaronem

Tagi:

makaron