Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Makaron z soczewicą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Smaczny i pożywny makaron w pomidorowym sosie z zieloną soczewicą. Wersja dla wegetarian, ale można przygotować sos z mielonym mięsem.

Makaron z soczewicą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makaron z soczewicą

 

  • 300g makaronu
  • 1 szklanka soczewicy zielonej
  • 1 cebula
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 papryki chilli
  • ok 2 szklanek bulionu warzywnego
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego
  • przyprawa do makaronu
  • sól
  • pieprz czarny

Sposób przygotowania:

Makaron z soczewicą
Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać pokrojony kawałek czerwonej papryki. Soczewicę przepłukać i dodać do cebuli. Podlać bulionem lub wodą, tak aby wszystko było przykryte. Dusić, aż soczewica zmięknie, a większość płynu odparuje. W razie potrzeby w trakcie duszenia podlewać bulionem. Wlać przecier pomidorowy, wymieszać. Na końcu przyprawić solą, pieprzem i przyprawą do makaronu. Między czasie ugotować makaron według wskazówek na opakowaniu. Wymieszać z sosem lub wyłożyć makaron na talerz i polać sosem. Smacznego!
Makaron z soczewicą
Do podsmażónej cebuli dodać skrojony kawałek papryki.
Makaron z soczewicą
Kiedy soczewica zmięknie wlać przecier pomidorowy.
Makaron z soczewicą
Sos pomidorowy z soczwicą na końcu przyprwić.
Makaron z soczewicą
Makaron ugotować według wskazówek na opakowaniu.