mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Makaron z sosem pomidorowym i warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Błyskawiczne danie makaronowe z pysznym sosem

Makaron z sosem pomidorowym i warzywami

Składniki:

Makaron z sosem pomidorowym i warzywami

 

  • puszka pokrojonych pomidorów lub 1kg świeżych
  • 2 ząbki czosnku
  • świeże oregano, bazylia, tymianek
  • pieprz
  • ostra papryka (lub chilli)
  • 1 cebula
  • łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/3 puszki kukurydzy
  • 1 duża czerwona papryka
  • 25 dag dowolnego makaronu (np. świderki, muszelki, kokardki)

Sposób przygotowania:

Makaron z sosem pomidorowym i warzywami
Makaron gotuję w osolonym wrzątku zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu przelewam zimną wodą, odcedzam.
Sos: Paprykę myję, przekrawam, usuwam gniazda nasienne i kroję w cienkie paski. Cebulę obieram, drobno siekam i podsmażam razem z pokrojoną w paski papryką na oliwie, dotą aż cebulka się zeszkli i papryka będzie miękka.
Pomidory łącznie z zalewą miksuję blenderem i wlewam do podsmażonej cebuli z papryką. Dodaję cukier, przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszam. Gotuję na niewielkim ogniu ok. 7 minut. Na koniec dodaję posiekane zioła i doprawiam do smaku przyprawami.
Na talerze rozkładam ugotowany makaron, wykłada gorący sos i od razu podaję.