WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1265]

Makaron z szynką i warzywami w sosie pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Makaron penne o smaku szpinakowym z sosem pomidorowym z warzywami na patelnię i szynką konserwową. Proste i szybkie danie.

Makaron z szynką i warzywami w sosie pomidorowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makaron z szynką i warzywami w sosie pomidorowym

 

  • ok. 200g suchego makaronu
  • kawałek sera żółtego
  • kilka plasterków szynki konserwowej
  • garść warzyw na patelnię
  • ok. 200 ml sosu pomidorowego
  • 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:

Makaron z szynką i warzywami w sosie pomidorowym

ETAP 1:

Na patelni rozgrzać olej i wrzucić zamrożone warzywa. Smażyć kilka minut aż się rozmrożą i woda odparuje. Dodać pokrojoną na kawałki szynkę konserwową i smażyć aż się przyrumieni.

Wlać sos pomidorowy, wymieszać i dusić razem ok. 10-15 minut.

W oddzielnym garnku ugotować makaron np.penne szpinakowe według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić.

Do makaronu wrzucić starty żółty ser i wymieszać. Przełożyć sos z patelni i ponownie wymieszać. Wyłożyć na talerze.

Makaron z szynką i warzywami w sosie pomidorowym
Sos pomidorowy z szynką i warzywami przełożony do makaronu z serem
Makaron z szynką i warzywami w sosie pomidorowym
Ser żółty starty i dodany do ugotowanego makaronu
Makaron z szynką i warzywami w sosie pomidorowym
Sos do makaronu z warzywami i szynką po przygotowaniu na patelni
Makaron z szynką i warzywami w sosie pomidorowym
Szynka konserwowa i warzywa smażone na patelni

Tagi:

makaron danie