BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Gulasz wieprzowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Dzisiaj przygotowałam pyszny gulasz wieprzowy z dodatkiem podgrzybków. Gulasz podałam z kopytkami, ale równie dobrze smakuje z ziemniakami lub kaszą.

Gulasz wieprzowy Więcej zdjęć (11)

Składniki:

Gulasz wieprzowy

 

  • mięso wieprzowe około 1 kg,
  • cebula 2 szt,
  • ząbki czosnku 2,
  • papryka słodka 1 łyżeczka,
  • papryka ostra 1/2 łyżeczki,
  • liść laurowy 2,
  • przyprawa uniwersalna 1 łyżeczka,
  • przyprawa do gulaszu 1 łyżka,
  • por kawałek,
  • marchewka 1 szt,(mała)
  • koncentrat pomidorowy 2 łyżki,
  • olej 3 łyżki,
  • woda zimna około 1/2 szkl,
  • mąka 3 łyżki,

Sposób przygotowania:

Gulasz wieprzowy
Cebule obrać i pokroić w grubą kostkę, podsmażyć na oleju, następnie wyjąć na talerz.

Mięso umyć ,osuszyć i pokroić w różnej wielkości kostkę, następnie podsmażyć na tej samej patelni co smażyła się cebula.

Do mięsa dodać cebulę i dalej podsmażać. 

Dodać obraną pokrojoną marchewkę,oczyszczoną pokrojoną paprykę, pokrojony por, przyprawy oraz tyle bulionu aby przykryło mięso.

Smażyć na małym ogniu około 20 minut, dodać oczyszczone podsmażone podgrzybki i koncentrat pomidorowy wymieszać i smażyć aż mięso będzie miękkie.

Na koniec gulasz zagęścić mąką wymieszaną w niewielkiej ilości wody.

Jeszcze chwilę pogotować.

Podawać z ugotowanymi kopytkami lub ziemniakami albo kaszą.
Gulasz wieprzowy
Mięso umyć i osuszyć a następnie pokroić w różnej wielkości kostkę
Gulasz wieprzowy
Cebulę po obraniu i pokrojeniu podsmażyć na oleju
Gulasz wieprzowy
Por pokroić na pół po długości a następnie w cienkie półplasterki
Gulasz wieprzowy
Przygotowane mięso podsmażyć na tłuszczu z cebuli
Gulasz wieprzowy
Do podsmażonego mięsa dodać podsmażoną cebulę
Gulasz wieprzowy
Dodać pokrojony por oraz obraną pokrojoną w plasterki marchewkę i zalać wodą
Gulasz wieprzowy
Dodać przyprawy i wymieszać
Gulasz wieprzowy
Dodać pokrojoną paprykę czerwoną i podsmażać dalej
Gulasz wieprzowy
Dodać oczyszczone ,podsmażone podgrzybki i dusić aż mięso będzie miękkie
Gulasz wieprzowy
Sos zaprawić mąką wymieszaną z wodą i gotować jeszcze około 10 minut