Sposób przygotowania:
Drobiowe udka Eli ze śliwkąprzygotowanie nadzienia
Śliwki opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Naciąć śliwki do połowy i wyjąć pestki. Migdały zalać wrzątkiem na 5 minut i odcedzić. Zalać migdały zimną wodą i obrać ze skórki.
przygotowanie cebuli i czosnku
Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę. Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę.
przygotowanie mięsa
Z udek kurczaka ze skórą usunąć kości.
przygotowanie mięsa cd
Płaty mięsa oprószyć solą i pieprzem. Do każdej śliwki włożyć po trzy migdały i ułożyć na mięsie.
przygotowanie mięsa cd
Ciasno zwinąć mięso i owinąć białymi nićmi kuchennymi.
duszenie mięsa
W rondlu rozgrzać olej i obsmażyć mięso ze wszystkich stron.
duszenie mięsa cd
Do mięsa dodać cebulę, czosnek, przyprawę do kurczaka, sól i pieprz. Całość razem przesmażyć.
duszenie mięsa cd
Do mięsa wlać sok z kiszonej kapusty i podlać wodą. Dusić mięso około 40 minut aż będzie miękkie.
podawanie
Gotowe mięso wyjąć z rondla i usunąć nici. Powstały sos zmiksować i wlać do sosjerki.
Ja podałam udka z ziemniakami i duszoną kiszoną kapustą. Smacznego!