SUPERPRZEPIS

Drobiowe udka Eli ze śliwką

  • eli_555
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Drobiowe udka Eli ze śliwką

Przygotowałam udka z kurczaka, do których włożyłam całe śliwki z niespodzianką. Całość dusiłam z dodatkiem soku z kiszonej kapusty.

Składniki:

Drobiowe udka Eli ze śliwką

nadzienie

mięso

  • 6 udek z kurczaka - około 1 kg

dodatki

Sposób przygotowania:

Drobiowe udka Eli ze śliwką

przygotowanie nadzienia

Drobiowe udka Eli ze śliwką
Z umytych i osuszonych śliwek usunąć pestki. Ze sparzonych i ostudzonych migdałów usunąć pestki.

Śliwki opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Naciąć śliwki do połowy i wyjąć pestki. Migdały zalać wrzątkiem na 5 minut i odcedzić. Zalać migdały zimną wodą i obrać ze skórki.

przygotowanie cebuli i czosnku

Drobiowe udka Eli ze śliwką
Obraną cebulę pokroić w kostkę Czosnek przecisnąć przez praskę.

Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę. Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę.

przygotowanie mięsa

Drobiowe udka Eli ze śliwką
Usunąć kości z udek kurczaka ze skórą....

Z udek kurczaka ze skórą usunąć kości.

przygotowanie mięsa cd

Drobiowe udka Eli ze śliwką
Na oprószonych solą i pieprzem płatach mięsa ułożyć śliwki z migdałami.

Płaty mięsa oprószyć solą i pieprzem. Do każdej śliwki włożyć po trzy migdały i ułożyć na mięsie.

przygotowanie mięsa cd

Drobiowe udka Eli ze śliwką

Ciasno zwinąć mięso i owinąć białymi nićmi kuchennymi.

duszenie mięsa

Drobiowe udka Eli ze śliwką

W rondlu rozgrzać olej i obsmażyć mięso ze wszystkich stron.

duszenie mięsa cd

Drobiowe udka Eli ze śliwką

Do mięsa dodać cebulę, czosnek, przyprawę do kurczaka, sól i pieprz. Całość razem przesmażyć.

duszenie mięsa cd

Drobiowe udka Eli ze śliwką

Do mięsa wlać sok z kiszonej kapusty i podlać wodą. Dusić mięso około 40 minut aż będzie miękkie.

podawanie

Drobiowe udka Eli ze śliwką

Gotowe mięso wyjąć z rondla i usunąć nici. Powstały sos zmiksować i wlać do sosjerki.

Ja podałam udka z ziemniakami i duszoną kiszoną kapustą. Smacznego!